top of page

Roen i en hektisk hverdag – fra Trondheim til Orkanger

Det var ikke bare den fantastiske utsikten som fikk Hilde Sveli og Jan Egil Ludvigsen til å bygge hus på toppen av Orkanger. Det var også roen, familielivet og drømmen om en enklere hverdag i et helt nytt hjem.

Lykkelig familie

Et familievennlig nabolag

Da Hilde og Jan Egil ble foreldre for snart 11 år siden, var en god oppvekst for datteren Erika prioritet nummer én. Paret, som har bodd i Trondheim siden 2006, ønsket å unnslippe det hektiske bylivet.

 

- Vi ville ikke at Erika skulle vokse opp i en stor by, forteller Hilde.


Takhøyde: åpen løsning til andre etasje

For selv om de trivdes i den gamle bygårdsleiligheten sin på Ila, trengte de noe som føltes mer hjemme. Og valget falt raskt på Joplassen. Hilde og Jan var faktisk de første til å kjøpe tomt i det nyetablerte nabolaget, som ligger kun et steinkast nedenfor Lysthusflata.

 

- Det føles mer hjemme, forteller Hilde.

 

Også er det jo bedre å sitte hjemme her, enn i Trøndelags største fornøyelsespark, legger Jan til.

Jan, som selv er fra en mindre plass på Østlandet, ønsket at Erika også skulle ha like gode oppvekstkår. Her har hun flere klassevenner i nabolaget, et godt fritidstilbud og en rekke fasiliteter å bryne seg på.


Tenk praktisk. Kostnader vs. langsiktig verdi. Spør ekspertene
Barnevennlig nabolag: Mange barnefamilier har valgt å etablere seg på Joplassen.

- Orkanger har faktisk flere treningsbaner enn Rosenborg. Midt i sentrum, ler Jan.

 

Han jobber som fotballagent, og har de siste par årene også vært konsulent. 45-åringen beskriver Orkanger som et innholdsrikt og kompakt sted, og trekker frem både kjøpesenter, badeland og idrettsfasiliteter.Tenk praktisk. Kostnader vs. langsiktig verdi. Spør ekspertene
Mange fasiliteter: Fra toppen av Orkanger får du utsikt til mange av fasilitetene i byen.

 

Vi har jo alt vi trenger her, sier Hilde.

 

Hun jobber som stylist, og pendler de fleste dager inn til Trondheim. Hjemmefra tar det bare 35 minutter utenfor rushen, noe 38-åringen benytter til litt egentid.

 

- Jeg hører på podcast og koser meg, det er egentlig ganske fint, forteller hun.Reisekontor: Jan, som har jobbet på farten de siste 10-12 årene, veksler mellom borte- og hjemmekontor. Heldigvis er ikke veien lang til Værnes, faktisk er det lenger til Gardermoen der han kommer fra.
Reisekontor: Jan, som har jobbet på farten de siste 10-12 årene, veksler mellom borte- og hjemmekontor. Heldigvis er ikke veien lang til Værnes, faktisk er det lenger til Gardermoen der han kommer fra.


En roligere hverdag på Orkanger

I tillegg til å være et godt sted for barnefamilier, trekker de begge frem stillheten og roen som et godt argument for å bosette seg på toppen av Orkanger.

 

Det er stille her, nesten som å bo midt i skogen, forteller Jan.

I husets 2. etasje ligger TV-stua - til glede for både store og små.

- Vi er jo vant til å bo i byen med mye støy rundt oss, fortsetter Hilde.

 

Den gamle bygårdsleiligheten i Trondheim lå i selve strykejernet på Ila. Og har som de fleste gamle bygg helt annen konstruksjon enn det vi har i dag.

 

- Men vi merker egentlig like stor forskjell fra flata på Orkanger og hit, legger Jan til.

 

Under byggeperioden flyttet de en periode i enebolig på Orkanger, før de fikk nøklene til sin splitter nye bolig juni 2020.


Eget design: Hilde tegnet boligen selv, med smarte løsninger tilpasset deres behov i hverdagen.
Eget design: Hilde tegnet boligen selv, med smarte løsninger tilpasset deres behov i hverdagen. Foto: privat


Det lønner seg å bygge nytt

Hilde har tegnet huset på Joplassen selv, som i likhet med Lysthusflata ikke har noen byggeklausul. På denne måten fikk de det akkurat som de ville, med smarte løsninger som gjør hverdagen enklere for nettopp dem.


Walk-in closet

Bad

I stedet for garderober på hvert soverom, valgte de blant annet å lage et klesrom tilknyttet bad og vaskerom der hele familien har alt av sine klær.

 

- Det å kunne ha klær og klesvask samlet på et område er utrolig tidsbesparende, samt at man slipper rot av klær over hele huset, sier Hilde.


Plantegning: Bad, vaskerom og klesrom er plassert sammen for å unngå klesrot i huset.
Plantegning: Bad, vaskerom og klesrom er plassert sammen for å unngå klesrot i huset.

I yttergangen har de også et eget rom til sko og ytterjakker ved inngangsdøren. Her kan de helt enkelt bare lukke døren og slippe å se rotet som gjerne blir i en yttergang.

 

Det å kunne tegne huset selv og planlegge slike praktiske løsninger, er noe av det jeg er mest fornøyd med i husbyggerprosessen, forteller hun.

Skapplass: Plassbygde løsninger som en del av interiøret
Skapplass: Plassbygde løsninger som en del av interiøret.Det var Selvnes Bygg som tok på seg det ærefulle oppdraget å realisere denne drømmen, men det ligger også mye egeninnsats i arbeidet som er gjort – på godt og vondt. Da var det ekstra godt å se sluttresultatet. Særlig med de positive overraskelsene som har vist seg i ettertid.

 

Blant annet har strømkostnadene holdt seg stabile, til tross for både større bolig og ladestasjon for el-bil, forteller Jan.

 

Førstemann til mølla

Én av de mange fordelene med å være først til å kjøpe tomt på Joplassen, var muligheten til å slå sammen flere tomter til én. Det gjorde Hilde og Jan, som nå bor i et hus på 300 kvm, med utleiedel i en del av 1. etasje. I tillegg har de stor gårdsplass med garasje og egen hage rett utenfor stuevinduet.


Bodde i 3. etasje: «Det er fint å bare ta med matvarene inn og sette de rett på benken, uten å måtte bære alt opp trappa», forteller Hilde.
Bodde i 3. etasje: «Det er fint å bare ta med matvarene inn og sette de rett på benken, uten å måtte bære alt opp trappa», forteller Hilde.

I nabohuset bor søsteren til Hilde med familien, som også kjøpte tomt i samme tidsrom. Nå er tomtene helt utsolgt på Joplassen, og over 40 boliger har kommet opp siden 2012. I Trondheim finnes ikke slike muligheter lenger. Men på Orkanger etableres nå det nye boligfeltet Lysthusflata like ovenfor Joplassen, med enda bedre utsikt. Her kan du velge blant mer enn 60 boligtomter til drømmehjemmet ditt.


Fasade: Store vindusflater gir god utsikt over Orkanger.
Fasade: Store vindusflater gir god utsikt over Orkanger.
Utsikt over Orkanger

Og tross en omfattende og tidkrevende byggeprosess, hadde de valgt tomt og husbygging igjen.
Tenk praktisk. Kostnader vs. langsiktig verdi. Spør ekspertene

Jans 3 beste tips til deg som vurderer å kjøpe tomt:
  1. Husk å tenk praktisk, ikke kun design.

  2. Ikke vær livredd for kostnader ved å bygge. Du sparer det inn i lengden.

  3. Hvis du ikke har bygd hus før: De som jobber med å bygge hus, har gjort det før. Ikke vær redd for å spørre fagfolk om råd, hvis du i det heletatt vet hva du skal spørre om.


Bilder fra byggeprosessen. Foto: privat


Foto og tekst: Allsidig Design

Comments


bottom of page